• Telecombedrijf Nokia bouwt een 4G-netwerk op de maan om astronauten te helpen bij het besturen van voertuigen, realtime navigeren en video’s streamen.
  • De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betaalt Bell Labs, onderdeel van het Finse telecombedrijf, 12 miljoen euro voor dit project.
  • Het 4G-netwerk is onderdeel van een plan om in 2030 een menselijke kolonie op te zetten op de maan.
  • Bell Labs zal op een later nog onbekend tijdstip het 4G-netwerk omzetten naar 5G.

De Amerikaanse tak van telecombedrijf Nokia, Bell Labs, krijgt van ruimtevaartorganisatie NASA omgerekend 12 miljoen euro om het eerste draadloze netwerk op de maan te bouwen.

Historisch gezien is dit een grote sprong voor de telecommunicatie in de ruimte, maar een schijnbaar kleine in technologisch opzicht. Het gaat namelijk in eerste instantie om een 4G-LTE-netwerk, terwijl we op aarde al een stap verder zijn.

Het project van Nokia is onderdeel van de missie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om astronauten voor langere tijd op de maan te laten verblijven.

Het netwerk moet het versturen van data op de maan, en tussen de maan en de aarde, verbeteren. In praktische zin komt dat neer op het helpen van astronauten bij het besturen van (onbemande) voertuigen, navigatie op de maan en het streamen van video's.

Het bouwen van een 4G-netwerk op de maan, zo benadrukt Bell Labs in een verklaring, moet bewijzen dat "wonen op de maan" mogelijk is. Het 4G-netwerk zal op den duur vervangen worden door een 5G-variant.

De uitdaging bij de aanleg van het draadloze netwerk ligt in het unieke klimaat van de maan. De infrastructuur moet blijven functioneren onder extreme temperaturen, straling en de vibraties van landende en opstijgende raketten.

Een oplossing hiervoor is mogelijk het gebruik van kleinere zendmasten. Die hebben een beperkt bereik, maar gebruiken minder energie en zijn makkelijk te verplaatsen.

Vanaf wanneer het mogelijk wordt om op de maan video's te streamen, kunnen NASA en Bell Labs nog niet aangeven.

NASA investeert 313 miljoen euro in projecten die de maan bewoonbaar moeten maken

De investering in Nokia's 4G-netwerk is onderdeel van het NASA-project Tipping Point. In 2024 wil NASA de eerste vrouw, en opnieuw een man, op de maan zetten. Vier jaar later moet de eerste maanbasis operationeel zijn en in 2030 moeten mensen er zelfvoorzienend kunnen leven.

Nokia is een van de veertien bedrijven die in deze vijfde ronde van bestedingen vanuit het Tipping Point-project fondsen toebedeeld hebben gekregen. In totaal deelde NASA omgerekend 313 miljoen euro uit in deze duurste ronde tot nu toe.

Ondanks de miljoenen van NASA zullen de deelnemende bedrijven ook zelf moeten bijdragen aan de kosten van maanprojecten. "Om de Amerikaanse belastingbetaler te ontlasten", meldt de ruimtevaartorganisatie in een persbericht.

Van de meer dan 300 miljoen euro in deze laatste ronde investeert NASA een derde in zogeheten 'lunar surface innovation initiative technology'. Ofwel: technologie om de maan te verkennen en in kaart te brengen. Hier valt onder andere het 4G-netwerk van Nokia onder.

LEES OOK: Starlink heeft nu genoeg satellieten in de ruimte om supersnel internet aan te gaan bieden in afgelegen gebieden, zegt Elon Musk